Rekro Reizen maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Door verder te gaan op deze site ga je akkoord met het cookiebeleid van Rekro Reizen. Ik ga akkoord

Boek jouw vakantie!

Felices Pascuas!

Waar wij Nederlanders paaseieren in de tuin verstoppen, en iedereen wel chocoladepaaseitjes in huis heeft, vieren de Spanjaarden Pasen net even op een andere manier. Pasen is in Spanje namelijk het belangrijkste religieuze feest dat er is. Daarom ga ik jullie in dit blog informeren hoe de Spanjaarden Pasen vieren, zodat je niet voor verassingen komt te staan wanneer je in Spanje bent met Pasen, net zoals bij mij.

Genietend van de warme zwoele avond liep ik door de kleine straatjes van Sevilla, tot ik in een keer melancholische muziek hoorde. Met al mijn nieuwsgierigheid liep ik af op het geluid en tot mijn verbazing zag ik duizenden mensen langs de weg staan. Ik drukte me door de menigte heen om te kijken wat er aan de hand was. Er kwam een stoet voorbij lopen met kinderen, tieners en volwassenen, gekleed in een witte, paarse en rode gewaden, sommige met een puntmuts. Tafelvormige constructies werden op de schouders gedragen en aan de gezichten kon ik aflezen dat deze constructies best zwaar waren.

De stoet, de gewaden, de melancholische muziek, de passie en de emoties die erbij kwamen kijken hebben een diepe indruk bij mij achtergelaten, daarom ben ik op onderzoek uitgegaan wat Semana Santa nou precies allemaal inhoudt.

SEMANA SANTA

De Semana Santa, ook wel de Goede Week genoemd, wordt in principe overal in Spanje gevierd, maar voornamelijk de Andalusische steden staan bekend om hun uitbundige passietaferelen. Gedurende de Goede Week worden er diverse processies (vieringen/tochten) georganiseerd. Deze processies worden georganiseerd door zogenaamde katholieke broederschappen die bij een parochie behoren. De tochten die door de stad worden gelopen bestaan uit verschillende Paso’s, ookwel passietaferelen genoemd.

PASO’S

Wat zijn Paso’s eigenlijk? Paso’s zijn grote, zware constructies die de vorm hebben van een tafel, waarop een scène uit het lijden van Christus wordt afgebeeld of een Mariabeeld. Deze beelden zijn enorm, gesneden uit hout  en aangekleed met goud geborduurde kostuums en gouden afwerkingen.

PROCESSIES

In principe hebben alle processies hun eigen route en hetzelfde protocol. De tocht begint met Cruz de Guia, een groot houten kruis. Daarna volgen de broeders en zuster met ieder een kaars in hun hand. De broeders en zusters lopen  in rijen naast elkaar en daar tussenin lopen de ceremoniemeesters en de zogeheten costalero’s, de dragers van de passietaferelen. Ook lopen er boetelingen mee in de stoet, zij lopen op blote voeten en dragen capriotes, dit zijn de puntmutsen waarover ik eerder vertelde. Achter de boetelingen loopt een groep kinderen die snoepgoed uitdelen aan de omstanders en daarachter worden de processiekandelaars en wierrookvaten gedragen. Aan het einde van de stoet volgt nog een Paso met eventueel een muziekkapel.

Hoe je het went of keert, of je nu gelovig bent of niet, wanneer je een processie meemaakt, laat deze zeker indruk achter.

Wanneer vindt Pasen in Spanje en de processies plaats?

TIP: Het kan enorm druk zijn tijdens de processie. Blijf in de grote straten wanneer je niet zo goed tegen drukte kan. Wanneer je de processie intens wilt ervaren, ga dan de kleine straatjes in.

 

Terug naar overzicht